Patroonscursus

Patroonscursus

Relevantie

Een effectieve begeleiding en samenwerking tussen patroon en advocaat-stagiair is essentieel voor een succesvolle stage. De Patroonscursus duurt één dag, en is zowel online als op locatie te volgen. Deze cursus is bedoeld voor advocaten die (aankomend) patroon zijn en zich willen ontwikkelen in het succesvol vervullen van hun rol als begeleider en opleider van advocaat-stagiairs. Alle beschikbare data en tijden vind je onder praktische informatie.

De Patroonscursus is cruciaal voor iedereen die de rol van patroon in de juridische sector nastreeft. Deze cursus is gericht op het verdiepen van coachings- en begeleidingsvaardigheden, essentieel voor het succesvol opleiden en motiveren van nieuwe generaties advocaat-stagiairs. Deelnemers krijgen praktische tools en vergroten hun begrip van effectieve communicatie. Hierdoor kunnen ze hun leiderschapsstijl verder ontwikkelen en effectiever toepassen in de begeleiding van stagiairs. Na het voltooien van de cursus zijn patroons beter toegerust om hun taken als begeleider en opleider succesvol uit te voeren, wat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling, de groei van hun stagiairs en de kwaliteit van de juridische praktijk.

Goedkeuring patronaat

Vanaf 1 oktober 2020 is het volgen van de Patroonscursus verplicht voor elke patroon die een stagiair begeleidt. Deze cursus moet afgerond zijn voordat goedkeuring voor het patronaat kan worden aangevraagd. Vanaf 1 maart 2021 moet het certificaat van de cursus samen met de aanvraag voor goedkeuring van stage en patronaat worden ingediend. Goedkeuring voor het patronaat wordt geregeld via de lokale raden. Elke drie jaar is het noodzakelijk dat een patroon de Opfris Patroonscursus volgt.

Waarom bij Kyden
 • Kleine groepen, dus extra aandacht voor jou als deelnemer
 • Ervaren docenten met een juridische achtergrond en kennis van het werkveld
 • Namens de NOvA is Kyden als mede uitvoeringsorganisatie voor de Beroepsopleiding Advocaten aangesteld
 • Gratis boek ‘De (pro)actieve patroon.’

Programma

De eendaagse fysieke Patroonscursus en tweedaagse online Patroonscursus bieden beide dezelfde inhoud, waarbij de online cursus bestaat uit twee sessies van 1,5 uur en zelfstudie met een digitale leeromgeving.

In de Patroonscursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Coachings- en gespreksvaardigheden, waaronder feedback geven
 • Begeleiding van advocaat-stagiairs in verschillende ontwikkelingsfasen
 • Toepassen van coachings- en begeleidingsvaardigheden in de praktijk
 • Werken met het portfolio en het competentieprofiel Advocatuur
 • Bevorderen van stressbehendigheid van advocaat-stagiairs

Tijdens de cursus krijg je meer inzicht in jouw sterke kanten en ontwikkelpunten in relatie tot het begeleiden van advocaat-stagiairs. Je krijgt concrete tips en vaardigheden aangereikt die je direct kunt toepassen in jouw praktijk.

Trainer

Imke Blatter

Imke is een ervaren coach en trainer gespecialiseerd in communicatie, samenwerking, en persoonlijke ontwikkeling. Ze gebruikt een praktische en doelgerichte aanpak die ze afstemt op de individuele behoeften van haar cliënten. Imke heeft een juridische achtergrond, met ervaring als advocaat en recruiter bij vooraanstaande juridische firma’s. Ze heeft uitgebreide opleidingen in coaching en counseling voltooid en is aangesloten bij NOBCO. Ze is ook erkend als gespreksleider voor intervisie en gecertificeerd door de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten voor kwaliteitstoetsen.

Cornelie Bol

Cornelie, met een juridische achtergrond uit Utrecht en Parijs, werkt sinds 2007 als coach en trainer. Tussen 2013 en 2017 was ze betrokken bij de Beroepsopleiding Advocaten als manager en hoofddocent vaardigheden en speelde een rol in de ontwikkeling van de advocatuur in Suriname, met een focus op opleiding en tuchtrecht. Cornelie is een ICF-gecertificeerde coach en VVM-gecertificeerde mindfulnesstrainer, en ze heeft zich ook verdiept in familieopstellingen via het Bert Hellinger Instituut. Haar coaching richt zich op professionals in de juridische, financiële en zakelijke dienstverlening en op senior managers. Daarnaast is ze actief als trainer en opleider, verantwoordelijk voor train-de-trainer programma's en supervisie, met uitgebreide kennis van didactiek en moderne onderwijsmethoden, waaronder e-learning.

Marc Kraus

Marc combineert zijn expertise als jurist en fiscalist met een brede ervaring in commerciële rollen bij internationaal georiënteerde bedrijven, waar hij zich ook heeft gespecialiseerd in recruitment. Bij Dialogue vervult hij de rollen van coach, consultant en trainer, en hij is tevens actief als vaardighedendocent en mentor bij de Beroepsopleiding Advocaten. Marc heeft de Coachopleiding bij Dialogue gevolgd en heeft tijdens zijn studie een sterke interesse getoond in meta-juridische vakken, wat resulteerde in twee mastertheses over Mediation en conflictmanagement. In zijn loopbaan heeft Marc zich altijd gericht op het begrijpen van de emotionele drijfveren en de ware motieven achter de standpunten van mensen, een aspect dat hem enorm boeit en waarin hij graag meedenkt.

Ingrid van Berkel

Resultaat

Na het volgen van de Patroonscursus beschik je over de nodige handvatten en inzichten om jouw rol als patroon effectiever uit te voeren. Je hebt geleerd hoe je effectief kunt communiceren en je coaching- en begeleidingsvaardigheden verder kunt ontwikkelen. Dit stelt je in staat om als een competente begeleider en opleider op te treden, waardoor je direct bijdraagt aan de professionele groei van advocaat-stagiairs. De praktische tools en methoden die je tijdens de cursus hebt opgedaan, zijn direct toepasbaar, wat jou helpt om een positieve en ondersteunende leeromgeving te creëren.

Bovendien heb je een dieper inzicht gekregen in je eigen leiderschapsstijl en hoe je deze effectief kunt toepassen in de begeleiding van stagiairs. Dit inzicht stelt je in staat om je natuurlijke sterke punten als leider te benutten en tegelijkertijd je aanpak waar nodig aan te passen. De kennis en vaardigheden die je hebt ontwikkeld, zorgen ervoor dat je niet alleen je stagiairs beter kunt ondersteunen, maar ook een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de algehele kwaliteit en het succes van de juridische praktijk.

Praktische informatie

De cursus is zowel fysiek als online te volgen. Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van het boek ‘De (pro)actieve patroon’, dat je cadeau krijgt bij de cursus.

Let op: de fysieke Patroonscursus betreft één dag. De online Patroonscursus bestaat uit twee sessies van 1,5 uur, verdeeld over twee dagen.

Data, locatie en tijden
 • 2 juli 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
 • 11 juli 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
 • 15 juli 2024 (Online) & 16 juli 2024 (Online) 10.00 - 11.30 uur
  • 20 augustus 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
  • 22 augustus 2024 (Online) & 23 augustus 2024 (Online) 10.00 - 11.30 uur
  • 29 augustus 2024 (BCN Utrecht CS) 9.30 - 17.00 uur
  • 5 september 2024 (Online) & 6 september (Online) 09.30 - 11.00 uur
  • 12 september 2024 (BCN Eindhoven) 9.30 - 17.00 uur
  • 26 september 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
  • 3 oktober 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
  • 14 oktober 2024 (Online) & 15 oktober 2024 (Online) 15.00 - 16.30 uur
  • 7 november 2024 (Online) & 8 november 2024 (Online) 10.00 - 11.30 uur
  • 18 november 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
  • 28 november 2024 (Online) & 29 november 2024 (Online) 15.00 - 16.30 uur
  • 5 december 2024 (BCN Utrecht CS) 9.30 - 17.00 uur
  • 9 december 2024 (Online) & 10 december 2024 (Online) 15.00 - 16.30 uur
  • 17 december 2024 (Bussum) 9.30 - 17.00 uur
  Routebeschrijving

  House of Dialogue
  Nieuwe Spiegelstraat 11
  1406 SG Bussum
  tel: 035 – 54 11 844

  Met het openbaar vervoer Vanaf treinstation Bussum-Zuid loop je in 10 minuten naar onze locatie. Klik hier voor de routebeschrijving Vanaf treinstation Naarden-Bussum bereik je ons lopend in een kwartier. klik hier voor de routebeschrijving Met de auto Kom je met de auto, dan zijn er plekken in de Nieuwe Spiegelstraat naast café ‘De Koperen Kraan’ waar je kunt parkeren. De rest van de Nieuwe Spiegelstraat is enkel voor vergunninghouders. Je kunt parkeren op het parkeerterrein naast House of Dialogue, aan de Cacaostraat. Let op: voor de parkeerlocaties geldt betaald parkeren. klik hier voor de routebeschrijving

   Kort samengevat

   • Duration 1-dag
   • PO 6 PO 6
   • Price 749 excl. btw

   Inschrijven is zo gedaan

   Vul binnen 1 minuut jouw gegevens in.

   Patroonscursus

   Select

   Wat anderen zeggen over onze trainingen

   “Een heel inhoudelijk goed en diepgaand traject waar je het vak van mediation echt leert. Het sluit heel erg aan bij de praktijk.”
   Alumnus Mediationopleiding
   2021
   ''Cornelie heeft veel ervaring en legt de intervisie theorie goed uit op een prettige manier. Het oefenen met elkaar werkte heel goed om de effecten van verschillende aanpakken zelf te ervaren.''
   Deelnemer Gespreksleider Intervisie
   2024
   “Fijne indeling, duidelijk en alle ruimte voor overleg.”
   Deelnemer Patroonscursus
   2022
   “Soft skills staan niet hoog op de prioriteitenlijst van advocaten. Toch zijn deze belangrijke. Neem de tijd, ga er open in en je zult ervaren dat het heel veel kan brengen”
   Deelnemer Opfris Patroonscursus
   2022
   “Een groot cadeau voor mezelf.”
   Alumnus E. van Hardeveld
   2021
   “Je leert goed naar je organisatie kijken, maar ook goed naar jezelf. Wat kan en moet beter en welke belemmeringen zijn er om dat te realiseren?”
   Deelnemer KNB Bedrijfsvoering
   2022

   Carole helpt je graag

   Heb je vragen of wil je hulp bij het vinden van de juiste training voor jouw ambitie?

   Carole Huntjens trainingspagina