Opfris Patroonscursus

Opfris Patroonscursus

Relevantie

Een effectieve begeleiding en samenwerking tussen patroon en advocaat-stagiair is essentieel voor een succesvolle stage. De Opfris Patroonscursus duurt één dagdeel, en is zowel online als op locatie te volgen. Deze cursus is bedoeld voor alle patroons die elke drie jaar hun vaardigheden willen vernieuwen en verbeteren. Alle beschikbare data en tijden vind je onder praktische informatie.

Als ervaren patroon begrijp je het belang van het motiveren, opleiden en begeleiden van je advocaat-stagiairs, zowel binnen het kantoor als binnen de Beroepsopleiding Advocaten. Deze opfriscursus biedt de kans om jouw vaardigheden verder te verdiepen, wat bijdraagt aan een nog effectievere samenwerking en leidinggeven aan je stagiairs.

Goedkeuring patronaat

Vanaf 1 oktober 2020 is het volgen van de Patroonscursus verplicht voor elke patroon die een stagiair begeleidt. Deze cursus moet afgerond zijn voordat goedkeuring voor het patronaat kan worden aangevraagd. Vanaf 1 maart 2021 moet het certificaat van de cursus samen met de aanvraag voor goedkeuring van stage en patronaat worden ingediend. Goedkeuring voor het patronaat wordt geregeld via de lokale raden. Elke drie jaar is het noodzakelijk dat een patroon de Opfris Patroonscursus volgt.

Waarom bij Kyden?
 • Kleine groepen, dus extra aandacht voor jou als deelnemer
 • Ervaren docenten met een juridische achtergrond
 • Namens de NOvA is Kyden als mede uitvoeringsorganisatie voor de Beroepsopleiding Advocaten aangesteld

Programma

In de Opfris Patroonscursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

1. Effectief feedback geven
 • Oefenen met (de regels van) het geven en ontvangen van feedback
 • Feedback en feed forward
 • Omgaan met valkuilen, weerstand en emoties
 • Geweldloze communicatie
2. Coachingsvaardigheden
 • Patroon als coach
 • Basishouding en vaardigheden van de coach
 • Ontwikkelingsgericht coachen
 • Structuur aanbrengen in een coachgesprek en werken met werkvormen
 • Transactionele analyse
3. Stressbehendigheid: gezond omgaan met prestatiedruk
 • Stress en stressbehendigheid
 • Wat is stress en hoe kan dit positief zijn?
 • Stress bespreekbaar maken
 • Omgaan met stress in organisaties waar topprestaties worden geleverd
 • Stresssignalen herkennen en erkennen
 • Handelen ter voorkoming van langdurige stress en uitval

Trainer

Imke Blatter

Imke is een ervaren coach en trainer gespecialiseerd in communicatie, samenwerking, en persoonlijke ontwikkeling. Ze gebruikt een praktische en doelgerichte aanpak die ze afstemt op de individuele behoeften van haar cliënten. Imke heeft een juridische achtergrond, met ervaring als advocaat en recruiter bij vooraanstaande juridische firma’s. Ze heeft uitgebreide opleidingen in coaching en counseling voltooid en is aangesloten bij NOBCO. Ze is ook erkend als gespreksleider voor intervisie en gecertificeerd door de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten voor kwaliteitstoetsen.

Cornelie Bol

Cornelie, met een juridische achtergrond uit Utrecht en Parijs, werkt sinds 2007 als coach en trainer. Tussen 2013 en 2017 was ze betrokken bij de Beroepsopleiding Advocaten als manager en hoofddocent vaardigheden en speelde een rol in de ontwikkeling van de advocatuur in Suriname, met een focus op opleiding en tuchtrecht. Cornelie is een ICF-gecertificeerde coach en VVM-gecertificeerde mindfulnesstrainer, en ze heeft zich ook verdiept in familieopstellingen via het Bert Hellinger Instituut. Haar coaching richt zich op professionals in de juridische, financiële en zakelijke dienstverlening en op senior managers. Daarnaast is ze actief als trainer en opleider, verantwoordelijk voor train-de-trainer programma's en supervisie, met uitgebreide kennis van didactiek en moderne onderwijsmethoden, waaronder e-learning.

Ingrid van Berkel

Resultaat

Na het afronden van de Opfriscursus zul je verbeteringen zien in jouw vaardigheden om effectief feedback te geven en te coachen, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van advocaat-stagiairs. De training introduceert methoden voor geweldloze communicatie en biedt technieken om weerstand en emoties te beheersen, waardoor je leert hoe je opbouwende feedback kunt geven die de groei en het leren van stagiairs stimuleert. Daarnaast verbeter je jouw begrip van eigen communicatiestijlen en leer je deze aan te passen om beter aan te sluiten bij die van jouw stagiairs.

De cursus ontwikkelt ook vaardigheden in stressmanagement, waarbij je leert hoe stress positief kan bijdragen aan prestaties en hoe je een ondersteunende omgeving kunt creëren die stress binnen het team vermindert. Dit resulteert in een werkomgeving waar stagiairs en teams minder stress ervaren en tegelijkertijd veerkrachtiger en productiever zijn. Deze verbeterde vaardigheden in het geven van feedback, coaching en stressmanagement dragen direct bij aan een sterkere, meer samenhangende en effectievere juridische praktijk.

Praktische informatie

Iedere (online) Opfris Patroonscursus beslaat één dagdeel van 3 uur en voldoet aan de vereisten die de Nederlandse Orde van Advocaten stelt in het kader van de Wijzigingsverordening beroepsopleiding advocaten 2020.

Data, locatie & tijden 2024
 • 26 augustus 2024 (Online) 9.30 - 12.30 uur
 • 2 september 2024 (Online) 13.30 - 16.30 uur
 • 16 september 2024 (Bussum) 13.30 - 16.30 uur
 • 10 oktober 2024 (Bussum) 9.30 - 12.30 uur
 • 22 oktober 2024 (Online) 13.30 - 16.30 uur
 • 14 november 2024 (Online) 9.30 - 12.30 uur
 • 3 december 2024 (Bussum) 13.30 - 16.30 uur
 • 16 december 2024 (Online) 9.30 - 12.30 uur
 • Routebeschrijving

  House of Dialogue
  Nieuwe Spiegelstraat 11
  1406 SG Bussum
  tel: 035 – 54 11 844

  Met het openbaar vervoer Vanaf treinstation Bussum-Zuid loop je in 10 minuten naar onze locatie. Klik hier voor de routebeschrijving Vanaf treinstation Naarden-Bussum bereik je ons lopend in een kwartier. klik hier voor de routebeschrijving Met de auto Kom je met de auto, dan zijn er plekken in de Nieuwe Spiegelstraat naast café ‘De Koperen Kraan’ waar je kunt parkeren. De rest van de Nieuwe Spiegelstraat is enkel voor vergunninghouders. Je kunt parkeren op het parkeerterrein naast House of Dialogue, aan de Cacaostraat. Let op: voor de parkeerlocaties geldt betaald parkeren. klik hier voor de routebeschrijving

   Kort samengevat

   • Duration 1-dagdeel
   • PO 3
PO 3
   • Price 349 excl. btw

   Inschrijven is zo gedaan

   Vul binnen 1 minuut jouw gegevens in.

   Opfris Patroonscursus

   Select

   Wat anderen zeggen over onze trainingen

   “Een heel inhoudelijk goed en diepgaand traject waar je het vak van mediation echt leert. Het sluit heel erg aan bij de praktijk.”
   Alumnus Mediationopleiding
   2021
   ''Cornelie heeft veel ervaring en legt de intervisie theorie goed uit op een prettige manier. Het oefenen met elkaar werkte heel goed om de effecten van verschillende aanpakken zelf te ervaren.''
   Deelnemer Gespreksleider Intervisie
   2024
   “Fijne indeling, duidelijk en alle ruimte voor overleg.”
   Deelnemer Patroonscursus
   2022
   “Soft skills staan niet hoog op de prioriteitenlijst van advocaten. Toch zijn deze belangrijke. Neem de tijd, ga er open in en je zult ervaren dat het heel veel kan brengen”
   Deelnemer Opfris Patroonscursus
   2022
   “Een groot cadeau voor mezelf.”
   Alumnus E. van Hardeveld
   2021
   “Je leert goed naar je organisatie kijken, maar ook goed naar jezelf. Wat kan en moet beter en welke belemmeringen zijn er om dat te realiseren?”
   Deelnemer KNB Bedrijfsvoering
   2022

   Carole helpt je graag

   Heb je vragen of wil je hulp bij het vinden van de juiste training voor jouw ambitie?

   Carole Huntjens trainingspagina